1. Home
  2. Vanliga frågor

Vanliga frågor

Need help in english? Have a look at our FAQ in english.

Vill du sjukanmäla dig eller ditt barn? Läs mer här.

Inloggning och support

Problem med inloggning? Läs mer här, eller vänd dig till din skola/kommun för vidare hjälp.

Jag är vårdnadshavare, hur får jag hjälp/support?

Vänd dig till din skola, ditt barns lärare eller administrationen. Varje skola har personer som är ansvariga för att hjälpa vårdnadshavare med Vklass.

Jag är vårdnadshavare, hur får jag inloggningsuppgifter till Vklass?

Detta delas ut av ditt barns skola/kommun. Ibland är det användarnamn/lösenord och ibland t.ex. BankID eller liknande. Vklass kan och får inte dela ut inloggningsuppgifter.

Kan jag byta användarnamn?

Ja, under ”Mitt konto”/Inställningar och knappen Inloggningsuppg. Dock kan vissa skolor/kommuner ha stängt av möjligheten att göra det. Kontakta då aministratören på skolan.

Jag lyckas inte logga in!

Kontakta din eller ditt barns skola för hjälp med att logga in.

Jag är personal/lärare, hur får jag support?

Kontakta supporten genom att lägga nytt ärende via menyn Hjälp/support i Vklass. Observera att ärenden först hamnar hos de som är supportansvariga lokalt på din skola innan de når Vklass support. Telefonsupport ges till de som är supportansvariga.

SMS från Vklass

Jag har fått SMS från Vklass, men har inga barn som använder det. Hur tar jag bort mitt telefonnummer?

Gå in på www.vklass.se/sms . Där kan du ta bort ditt telefonnummer och då även meddela skolan om att ditt nummer finns inlagt av misstag.

Blandat

Jag har fått ett mail med information om att en person fått felaktiga SMS från Vklass. Varför? Vad ska jag göra?

Sådana mail skickas automatiskt när en person via www.vklass.se/sms anmäler sitt mobilnummer. Det rör sig då oftast om en vårdnadshavare som registrerat ett felaktigt nummer i Vklass eller bytt nummer utan att ändra det i Vklass. Då finns risken att SMS om t.ex. frånvaro går till fel person. Har skolan Extens/Procapita bör man även kontrollera där så att det felaktiga numret inte finns kvar. Man bör även be vårdnadshavaren lägga in sitt riktiga mobilnummer i Vklass.

Kan jag skriva ut en sida i Vklass?

Även om det inte finns en skriv ut knapp på sidan kan du alltid använda webbläsarens funktion för att skriva ut. Hittas ofta under menyn Arkiv, Skriv ut.

Hur kommer jag åt mina gamla händelser?

Händelser är aktuella notiser om sådant som precis hänt i Vklass. Syftet med funktionen är att meddela om det mest aktuella, därför försvinner händelser löpande.

Hur stora filer kan jag ladda upp i Vklass?

Filerna får vara max 80 MB. Du kan ladda upp hur många filer du vill.

Hur mycket kostar det att skicka SMS?

35 öre/SMS

Hur mycket kostar det att skicka Postens eBrev, med t.ex. inloggningsuppgifter till vårdnadshavare?

9,50 kr/brev. I det ingår porto, utskrift och kuvertering. Brev med inloggningsuppgifter skickas direkt till den adress som är registrerad i Vklass.

Buggar och utvecklingsidéer

Vissa problem kan du lösa genom att tömma cachen/webbläsarhistoriken i din webbläsare.

Jag har hittat en bugg!

Rapportera gärna till om om du tror att du hittat ett fel i Vklass. Lägg ett nytt ärende under Hjälp/support och beskriv noga hur du gjorde för att orsaka felet. Tack för din hjälp! Detta gäller personal/elever, är du vårdnadshavare kontaktar du ditt barns skola.

Jag har en idé om en ny funktion i Vklass!

Kul! Lägg ditt förslag som ett nytt utvecklingsärende under Hjälp/support. Var noga med att beskriva vad det är du tänkt dig så andra förstår. Vi läser alla förslag! Detta gäller personal/elever, är du vårdnadshavare kontaktar du ditt barns skola.

Funktioner har ändrats, försvunnit eller tillkommit i Vklass. Vad har hänt?

Vi gör kontinuerligt uppdateringar av Vklass. Större uppdateringar informeras om via mail till skolan administratörer samt som nyhet på förstasidan för alla användare. Under Hjälp/Support kan man läsa om alla förändringar som skett i senaste versionen av Vklass. Klicka på knappen ”Nytt i Vklass”.

Updated on 19 december, 2018