1. Home
  2. Kom igång med Vklass!
  3. Glömt lösenord eller användarnamn
  1. Home
  2. Administratör
  3. Hantera användarkonton
  4. Glömt lösenord eller användarnamn

Glömt lösenord eller användarnamn

Loggar du in via www.vklass.se eller har din skola/kommun en egen inloggningsportal? Många skolor/kommuner låter användarna logga in via deras portal, t.ex. botkyrka.se/vklass eller jonkoping.se/vklass. Ibland kallas detta även ”Skolfederation”. Om din skola/kommun använder en egen inloggningsportal behöver du vända dig till din skola/kommun för vidare hjälp med hur du får tillgång till Vklass. Om du däremot brukar logga in på www.vklass.se med användarnamn/lösenord kan du läsa vidare nedan.

Glömt lösenord eller användarnamn

Gå till www.vklass.se. Klicka på ”Logga in med Vklass inloggningsuppgifter” och sedan på ”Glömt inloggningsuppgifter?”. Följ instruktionerna.

Ditt nya lösenord och ditt användarnamn skickas till din mobil eller e-postadress. Viktigt! Glöm inte att bekräfta lösenordet innan du stänger rutan. Dvs behåll rutan öppen, vänta på att du får ett mail/sms och skriv in ditt nya lösenord i rutan. 

Har du inget mobilnummer eller e-post angiven i Vklass behöver du be en administratör på skolan att generera ett nytt lösenord till dig.

Är du vårdnadshavare?

Som vårdnadshavare får du dina inloggningsuppgifter av ditt barns skola eller kommun. Dessa brukar delas ut när läsåret startar. Ibland är det ett användarnamn och lösenord och ibland är det BankID eller liknande som gäller. Detta bestäms av varje skola/kommun, så exakt vilken väg just du ska ta för att logga in vet ditt barns skola/kommun bäst. Vänd dig till en lärare eller skolans administration för vidare hjälp!

Administratör i Vklass?

För att hjälpa en användare som glömt sitt lösenord bör du i första han hänvisa dem till funktionen ”Glömt lösenord”. Om det inte fungerar eller om användaren inte skrivit in sitt mobilnummer eller e-postadress i Vklass måste du söka upp användaren i Vklass (Skoladmin). På användarens kontaktkort, klicka på länken ”Generera nytt lösenord”. Läs mer om hur du hanterar lösenord/användarnamn här.

Vanliga frågor

Hur gör jag för att spara lösenordet till Vklass i min dator?

Detta är en inställning på din dator eller i din webbläsare. På vissa arbetsplatser har man begränsat möjligheterna att spara lösenord till sidor, så har du problem med detta är det bäst att du vänder dig till er IT-avdelning.

Hur gör jag för att bekräfta mitt nya lösenord?

När du går igenom rutan för ”Glömt lösenord” så är sista steget en ruta där du skall skriva in ditt nya lösenord för att bekräfta det. Så vänta kvar på sidan med denna ruta öppen och skriv in lösenordet du fått på mail/SMS där.

Jag har glömt mitt användarnamn!

Gå till vklass.se och tryck på ”Glömt inloggningsuppgifter?”. Då får du både nytt lösenord och nytt användarnamn.

Jag får ett annat användarnamn av Vklass än jag fått av min skola/kommun!

Det beror på att din kommun har en annan lösning för inloggning till Vklass. Gå till din kommuns hemsida och sök på vklass, eller vänd dig till din skola/kommun för vidare hjälp.

Updated on 30 oktober, 2019

Was this article helpful?

Related Articles