1. Home
  2. Närvarohantering
  3. Frånvarovarningar

Frånvarovarningar

Funktion

Under Min klass finns en knapp, Frånvarovarn. Här syns en lista på alla elever som under läsåret har uppnått ett fördefinierat av skolan antal timmar ogiltig frånvaro, samt elever som har uppnått en viss procent total frånvaro.

Listan med elever

I listan över elever visas alla elever som uppnått gränsvärdena för ogiltig eller total frånvaro under läsåret eller tidigare under läsåret fått varning 1. Är listan tom har ingen elev uppnått gränsvärdena eller fått en varning under läsåret.

Kolumnen Frånv 1 år
Visar total frånvaro alltid 365 dagar bakåt. Detta är ett referensvärde för läraren och inget som används för att lista elever under frånvarovarningar. I början av läsåret om eleven är t.ex. sjuk och frånvaroanmäld så kommer den totala frånvaron i procent att vara hög. Då kan man jämföra mot siffran för ett år tillbaka och avgöra om man ska skicka ut en frånvarovarning. Ju längre läsåret fortskrider, kommer normal sjukfrånvaro att vara lägre.

Knappar

• Skicka varning 1 – Går per mail till eleven och vårdnadshavaren. Text i mailet kan skolan ställa in.
  • Skicka varning 2 – När en elev fått varning 1 så ändras knappen till Skicka varning 2. Varning 2 kan skickas flera gånger. Vid nästa läsår så nollställs alla frånvarovarningar och börjar om på nytt.

Inget sker med automatik

Inga varningar skickas till elev eller vårdnadshavare med automatik. Det är alltid mentorn i klassen som avgör om en varning skall skickas ut.

Inställningar för skolan

För att använda funktionen måste den aktiveras under Skoladmin > Skolan > Skolkonfiguration

Här kan inställningar för funktionen göras:

InställningStandardvärdeFörklaring
Antal ogiltiga frånvarotimmar för varning 120Hur många timmar frånvaro måste en elev uppnå för att generera en första varning?
Antal ogiltiga frånvarotimmar för varning 220Hur många timmar frånvaro måste en elev uppnå för att generera en andra varning?
Total frånvaro som genererar varning i procent40Hur många procent total frånvaro måste en elev ha för att hamna i listan över elever med ovanligt hög frånvaro?
Mailämne & mailtext för varning 1 samt detsamma för varning 2Din son/dotter [firstname] [lastname] har nu haft ogiltig frånvaro [hours1] timmar. Därför informerar nu skolan om detta. Kontakta ansvarig lärare/mentor på skolan för mer information.Det meddelande som skall skickas per mail då läraren klickar på ”Skicka varning” första resp. andra gången. Platshållare, d.v.s. text inom klamrar [], kommer att ersättas: [firstname] = Elevens förnamn [lastname] = Elevens efternamn [hours1] = Antal ogiltiga frånvarotimmar för varning 1 [hours2] = Antal ogiltiga frånvarotimmar för varning 2 [date] = Dagens datum [firstalertdate] = Datum då första varningen skickades

Mallarna för mailutskick

Mallarna för varning 1 och varning 2 bör ändras och anpassas till eran egna skola. Speciellt viktigt är att om man använder sig av frånvarovarningar för total frånvaro som överskrider en viss procentsats så bör också information om det stå i mallen.

Endast använda frånvarovarningar för ogiltig frånvaro
Om man enbart vill använda frånvarovarningar på ogiltig frånvaro sätt då Total frånvaro som genererar varning i procent till 100%.

Updated on 19 september, 2024