1. Home
  2. Appen
  3. Ladda upp filer via iPad/iPhone

Ladda upp filer via iPad/iPhone

Generellt kring filuppladdning

På en iPad/iPhone har webbläsaren Safari inte tillgång till något annat är kamerarullen. Det finns inget öppet filsystem där man kan bläddra efter filer. De filer som finns på enheten ligger i respektive app där de är skapade och det är bara via respektive app de kan hittas.

Alt. 1. Lägga in filer i Vklass via Vklass app

Har du ett dokument i Pages t.ex. så öppnar du det i Pages. Därifrån finns möjlighet att ”Öppna i…” och sedan välja en annan app. Har man då Vklass-appen installerad kan man välja Vklass i listan där. Pages-dokumentet kan därigenom laddas upp i Vklass som svar på inlämningsuppgift, i en kurs, ett team eller en klass.

Se även filmen om detta.

Alt. 2. Ladda upp filer till Vklass via en annan webbläsare

Det finns även tredjepartswebbläsare till iOS som har stöd för uppladdning av andra filer än bild/film från kamerarullen. Genom dessa fungerar det att ladda upp filer även till Vklass. Två exempel på sådana webbläsare är iCab mobile och iUploader. Exakt hur dessa fungerar är lite olika och vi hänvisar därför till deras resp. hjälpfiler.

Ladda upp Pages, Keynote och Numbers filer

Apples iWork serie med programmen Keynote, Pages och Numbers använder ett filformat som gör att filer man sparat inte kan laddas upp på webbsidor. Om du försöker ladda upp en Keynote, Pages eller Numbers fil på Vklass (eller någon annan webbsida på nätet) kommer du att få ett felmeddelande. Laddar man upp filerna via Safari eller någon av Apples egna appar kommer filerna att laddas upp som komprimerade zip-arkiv (filändelse .zip).

Problematiken består i att filerna som sparas rent tekniskt inte är filer, utan sparas egentligen som mappar. När man tittar på filerna i Finder eller via apparna så visas de dock som vanliga filer. Det finns i respektive program dock en möjlighet att spara om filerna så att de kan laddas upp på Vklass och andra webbtjänster. Läs mer om hur man åstadkommer detta på Apples hemsida, se länk nedan.

http://support.apple.com/sv-se/HT6073